Bahia badkamer LED Verlichting

 

Bahia badkamer spiegel LED Verlichting gaat kapot na 1-2 jaar gemiddeld gebruik van 1 uur per dag heb ik ondervonden. (nog geen 500 uur i.p.v. 20000)
Deze led licht inbouw spotjes zijn niet leverbaar door Hornbach waar ik hem gekocht heb in een badkamer wastafel van Bahia, in de garantie kreeg ik een kompleet nieuw verlichtings-paneel maar het paneel paste niet, lengte was goed, maar bevestigings-gaten kwamen niet overeen. led spotjes hadden een andere diameter en werden niet via een led-driver aangesloten, maar direkt op de 220 volt.
Ook de led-kleur kwam niet overeen , die van de oude was wit en de nieuwe was warm-wit.

De oude spotjes gedemonteerd, er zitten 6 leds op type  SMD 5730 White , welke op de ebay los te koop zijn a $1 per 50. (let op de juiste kleur)
smd leds in verpakking.
Daarmee de spotjes gerepareerd, volgens de specificatie van de led mogen deze 150 mA gebruiken, er staan er 3 in serie en 2 parallel volgens onderstaand schema.

zoals de leds geschakeld staan.

Dus 2 parallel = 2 x 150 mA = 300 mA. Dat staat ook op het printje waar de leds op gemonteerd zitten bij 10 Volt.
Echter als ik ga meten met de orginele driver dan meet ik 307 mA bij 11 volt = 3.4 watt, dat is net teveel, en wat de levensduur enorm verkleint.
orginele driver.


300 mA bij 10 volt geeft 3 watt x2 spots  = 6 watt vermogen, de driver is  tot 9 watt (10-33 volt) dus iets te zwaar.
Een nieuwe driver 4-7 watt op de Ebay gekocht voor $1.50 en daarna gemeten 297 mA, dat is beter maar nog net niet wat ik zou willen.
nieuwe driver van de Ebay.


Door nu een weerstand parallel aan de leds te zetten van 470 Ohm minimaal 1/4 watt waar 20 mA gaat lopen gaat er nog maar 277 mA
door de spot, de driver blijft 300 mA leveren. (het is immers een stroom driver) 
Met de oude driver (9 watt) werkt deze weerstand truk ook en komt dan op 284 mA wat ook akseptabel is voor de led levensduur.
 nu met weerstand R1 van 470 Ohm

In licht intensiteit is het verschil in stroom niet met het oog waarneembaar.

 


spot rond 50 mm (2")


leds L-boven en rechts zijn vervangen


weerstand 470 ohm aan de achterzijde gemonteerd, door 2 gaatjes te boren, bovenzijde de lak met een mesje te verwijderen en dan solderen.

 Het vervangen van de smd-leds is simpel, ik doe het met een soldeerbout met een kleine punt en dan aan 1 zijde verhitten en met een kleine schroevendraaier aan 1 zijde de smd-led iets oplichten en dan de andere kant net zo, om en om totdat de smd-led los komt zonder dat je het soldeer vlakje op de print beschadigd.

De nieuwe smd-led vertin ik eerst de vlakjes aan de achterkant, plaats hem op de print en verhit 1 kant waarbij ik de smd-led op de print druk, dan de andere kant hetzelfde en dan om en om totdat de led zo plat mogelijk op de print rust.

In de verpakking is de gaatjes kant van de verpakking de - negatieve kant van de smd-led.

Op de print zit min en plus zoals op de volgende foto gemonteerd.

 

 

 

counter